Orgel

Het orgel is ongetwijfeld het grootste instrument en het staat bovendien in het grootste leslokaal: de kerk. Je bespeelt een orgel (net zoals een piano) via een klavier met toetsen, maar op een orgel zijn er vaak twee of meerdere klavieren én een voetklavier. Voetklavier? Ja, goed gelezen: organisten spelen ook met hun voeten. In een orgel zitten heel veel verschillende soorten klanken. Het is eigenlijk een groot orkest: blazers, strijkers, fluiten: wij hebben het allemaal in één instrument. Je kan het orgel alleen bespelen, maar het is ook mooi in combinatie met trompet, viool, zang, een koor en andere instrumenten.

Het geluid bij een orgel ontstaat door lucht die in de pijpen wordt geblazen, als je een toets indrukt en een register (een klank) opent. 
In Hoogstraten hebben we 2 prachtige orgels in de Sint-Katharinakerk. In de Academie in Baarle hebben we ook een mooi orgel in de school. 
 
Hoe moet je dan thuis oefenen? Kan je een echt orgel aankopen? Wel, neen. Tenzij een klein instrument. Er bestaan wel elektronische orgels of om te starten een keyboard of een digitale piano.

vraag hier een proefles aan

Terug naar alle vakken (Muziek)