Muziekgeschiedenis

MUZIEK VAN HEDEN EN VERLEDEN BETER LEREN BEGRIJPEN ?

  • Hou je ervan om muziek te beluisteren ? En de context te begrijpen ?
  • Of om samen naar concerten te gaan ? En die na te bespreken ?
  • Ben je geboeid door de grote componisten ?
  • En door historische ontwikkelingen en/of muzikale revoluties ?
  • Heb je oog voor "petitie histoire" en anecdotes ?

Voor wie ?
Toegankelijk voor zowel leerlingen uit de hogere graad, als voor volwassenen die geen muzikale opleiding of achtergrond hebben, kortom…voor al wie van muziek houdt en… zijn of haar achtergrondkennis wenst te verbreden.

Lessen
Op drie jaar tijd een overzicht krijgen van meer dan 2000 jaar muziekgeschiedenis, kan dat wel? Toegegeven, het is een grote uitdaging!
Alle belangrijke stijlstromingen en componisten komen aan bod: De oude Grieken. De middeleeuwse kerkmuziek. De Vlaamse polyfonisten. De grote barokmeesters als Vivaldi, Händel of Bach. Het genie Mozart. De doorwrochte werken van Beethoven. Volbloed romantici als Schumann en Liszt, Brahms en Wagner, Bruckner en Mahler, Chopin en Richard Strauss. Het negentiende-eeuwse nationalisme. Het choquerende expressionisme of het kokette neoclassicisme. De modernisten en postmodernisten. De laatste nieuwe tendensen.

Luisteren en kijken
Talrijke geluids- en beeldfragmenten worden afgewisseld met achtergrondinformatie en anecdotes.

Concertbezoeken
Bijzonder is dat we elk jaar door één of meerdere concertbezoeken de onderwerpen uit de cursus toetsen aan het muziekleven.

De lessen vinden plaats op woensdagavond van 19u30 tot 21u30 in Lesplaats Baarle, Locatie "nieuwbouw", Lokaal A en worden gegeven door Michiel Van Camp.

Het complete lessenrooster vindt u hier.
Een overzicht van graden, opties en studierichtingen vindt u hier.

OF VRAAG HIER EEN PROEFLES AAN !!

HEEFT U NOG VRAGEN ? VUL HIER HET CONTACTFORMULIER IN, OF BEL NAAR HIER