Optie Jazz - Pop - Rock

DE AFDELING Jazz-Pop-Rock IN HOOGSTRATEN

  • Liefhebber van POP of JAZZ ?
  • zin om hier iets meer mee te gaan doen ?

Klik HIER voor onze folder!

Kom bij ons les volgen !!

Voor wie ?
Vanaf de tweede graad (8 jaar) kan je in deze afdeling terecht.
In de lesplaats Hoogstraten biedt onze academie sinds enkele jaren een opleiding tot pop– en jazzmuzikant aan: De Jazz-Pop-Rock afdeling .
Deze richting verschilt op een aantal punten van de “klassieke” richting muziek, en niet enkel wat betreft de muziek zelf: ook het aanleren en het spelen ervan doe je vanuit een specifieke aanpak.

Genre
We gaan heel breed en bieden uiteenlopende stijlen aan zoals reggae, latin, blues, rock, moderne popmuziek… In principe kan alles wat niet klassiek is aan bod komen. We leren je de stijlkenmerken van elk specifiek genre aan en welke rol je instrument in het geheel heeft.

Akkoorden
Je keert spelen op basis van ‘akkoorden’ (een samenklank van 3 of 4 noten). In de theorieles leer je wat je allemaal kan doen met deze akkoorden en hoe je ze kan gebruiken als je een pop/jazznummer speelt.

Partituur
Een pop/jazz partituur ziet er helemaal anders uit dan een klassieke partituur. Je krijgt meer vrijheid om het nummer te interpreteren zoals je wil en dat is net de bedoeling ervan! Het ‘loskomen van de partituur’ gebeurt heel geleidelijk en daar nemen we samen onze tijd voor…

Improvisatie
‘Improviseren’ op je instrument doe je als je iets speelt dat je op dat moment zelf verzint. In feite componeer je dan je eigen muziekstuk. Dat klinkt moeilijker dan het in feite is. Zo leert de bassist zijn eigen baslijn te verzinnen, speelt de gitarist een zelfgemaakte begeleiding en kiest de drummer zijn drumfills. In een later stadium experimenteren we dan met het spelen van een heuse solo!

Samenspel
Het uiteindelijke doel van elke popmuzikant is samen te spelen in een echte pop/jazz-band. Elk instrument heeft zijn specifieke functie in zo’n band en dat leer je in onze opleiding.

Podium
Popmuziek wordt op festivals, in cafés en concertzalen kortom op een podium gespeeld. We bieden je een aantal leuke mogelijkheden aan om podiumervaring op te doen.

Fun !!
Belangrijk: beetje filosofisch, maar niettemin: beseffen dat muziek niet op een kamertje en voor jezelf wordt gemaakt, maar voor een publiek, voor mensen met dezelfde emoties, angsten en verlangens als jezelf. Dat je instrument een zeer trouwe en eerlijke vriend is voor de rest van je leven. Hoe meer tijd je er voor vrijmaakt, hoe meer je er van zal terug krijgen...Ook beseffen dat dit muziekonderwijs een privilege is. Het niveau van doceren, omkadering, kostprijs, podiumkansen, enz..., zijn niet evident als je dit met de rest van de wereld nog maar even vergelijkt... Bovenal, music is fun! Samen muziek maken, nog meer fun!

Boeiend !!
We hebben het geluk een zeer 'coole' groep collega's, secretariaat én directie te hebben. Staan steeds bereid om vanalles en nog wat in elkaar te steken! Yes, we can..en nog belangrijker: Yes, we do!

BijlageGrootte
PDF icon folder_jlm_blauwer.pdf247.28 KB